(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
В статті розкрита роль публічних закупівель в системі публічних фінансів України в умовах війни Росії проти України та післявоєнної відбудови; проаналізовано механізм здійснення публічних закупівель в Україні та його відповідність нормативам ЄС; з’ясовані чинники, які впливають на ефективність публічних закупівель; досліджені проблеми, які існують в Україні при проведенні тендерних закупівель в умовах війни Росії проти України; виявлені проблеми у діяльності контролюючих структур країни в царині здійснення публічних закупівель. В статті також обґрунтовуються напрями реформування механізму здійснення публічних закупівель в Україні з урахуванням досвіду країн Європейського Союзу; з’ясовані фінансові особливості здійснення публічних закупівель після вступу у дію нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі»; досліджені форми фінансової відповідальності учасників та замовників публічних закупівель в Україні та їх ефективність.