(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
Метою статті є комплексний аналіз і прогнозування експортно-імпортних операцій з товарами між Україною та сусідніми країнами: Польщею, Румунією, Словаччиною і Республікою Молдова. Аналіз проводився на основі статистичних даних Державної служби статистики України за 2011–2021 рр. Для прогнозування показників зовнішньої торгівлі товарами України на три роки (2022–2024) використано метод екстраполяції трендів. Визначено, що найбільше товарів експортувалось до Польщі (від 3,8 до 7,7 %), найбільші частки в імпорті товарів належали також Польщі (від 3,9 до 7,6 %). Згідно прогнозних моделей, передбачається зростання експортно-імпортних операцій України з усіма аналізованими країнами. Найбільшу імовірність мають прогнозні показники експорту товарів до Польщі та Румунії