(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
У статті показано, що до проблем, які вимагають глибокого дослідження, відноситься проблема розробки ефективних форм роботи з групою для ухвалення рішень підвищеної складності чи важливості. Сьогодні, коли зміни стають циклічними та безперервними, діалогічний організаційний розвиток і партисипативне управління сприяють виявленню проблем та визначенню основних напрямків їх вирішення. І саме технологія фасилітації дозволяє допомогти організаціям розробляти, впроваджувати і транслювати зміни, організовуючи креативні наради та стратегічні сесії, спрямовані на вироблення нових рішень і підходів, вирішувати конфлікти і розбіжності. Робота з людьми – це не лише планування, пошук інформації, розробка методик, звітність. Це, перед усім, емоції, відчуття та власні рефлексії. Особливість і наукова цінність статті у врахуванні цих чинників і аналізі фасилітативних методів побудови зв’язку з людьми. Напевно, кожна сфера діяльності має свій колорит, свою окрему мову, що складається іноді з незрозумілих, і разом з тим, ніби наділених особливим змістом слів. Для спікерів / тренерів / тьюторів одним з таких слів є «фасилітація». Під цим терміном розуміється супровід групового процесу, що направлений на ефективну комунікацію, прояснення та досягнення поставлених цілей. У фасилітації процесу комунікації ключовими є організація простору, залучення та сприяння розкриттю потенціалу окремих слухачів та групи в цілому, а також підтримка учасників у реалізації їхніх цілей. Обґрунтовано ефективність переходу до фасилітативних методів з метою ефективного налагодження групової дискусії та підвищення ефективності роботи будь-якої групи на шляху до досягнення цілей. Виокремлено основні методи роботи фасилітатора. Запропоновано механізми фасилітації, які орієнтовані на індивідуальну мотивацію, комфортну роботу в групі, надання можливості висловлювати свою думку, удосконалення підходів через дискусію. Визначено основні завдання фасилітатора та надано рекомендації щодо інтенсифікації групової роботи. Доведено, що запорукою полегшення процесу спілкування є організація простору, залучення та просування потенціалу окремих слухачів і групи в цілому, а також підтримка учасників у досягненні поставлених цілей.