(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
Стаття присвячена актуальним питанням розвитку вищої освіти України та інтеграції її в світовий простір, а саме необхідності використання у діяльності університетів ключових показників ефективності (КРІs). Метою статті є сформувати КРІs для оцінки результатів освітньо-наукової діяльності українських закладів вищої освіти (ЗВО), нарощення їхнього фінансового потенціалу, а також підвищення результативності фінансово-господарської діяльності. Досліджено зарубіжний та вітчизняний досвід реалізації ЗВО стратегій їхнього розвитку на основі чіткого визначення КРІs, зокрема, фінансових. Запропоновано уніфікацію КРІs університетів, що дасть змогу здійснювати ефективний фінансовий менеджмент, проводити моніторинг системи вищої освіти та рейтингування ЗВО, забезпечувати прозорість і відкритість реалізації стратегії формування фінансового потенціалу.