(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
В даній статті досліджено стан електроенергетики України, констатовано значну енергозалежність України від зовнішніх постачальників в супереч існуючих та потенційних можливостей вироблення власних енергоресурсів, з’ясовано норми та правила енергетичної безпеки, охарактеризовано енергетичну систему України, окреслено взаємозв’язки між суб’єктами цієї системи в напряму моніторингу існуючих моделей електроенергетичного ринку України. Здійснено аналіз втрат та здобутків від регулюючого впливу електроенергетичного ринку протягом 2014-2018 років, доведено, що Європейський сценарій реформування електроенергетичних ринків є найбільш адаптованим до сучасних умов реальності. Систематизовано та запропоновано напрями загальнодержавної політики на електроенергетичному ринку на найближчі роки.