(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
Анотація. У статті аналізується вплив новітніх технологій на формування ключових характеристик сучасного міжнародного економічного середовища та окремих його компонентів. Використовуючи поняття "постіндустріальне суспільство" та його економічні ознаки як характеристику сучасних, найбільш розвинутих економік світу, розкривається роль новітніх технологій у їх прискореній соціально-економічній трансформації, а також трансформації глобальної міжнародної економічної системи, елементами якої ці економіки являються. Досліджується вплив базових технологічних груп Індустрії 4.0 на міжнародні економічні відносини, аргументується необхідність враховувати його при розробці стратегії економічної політики України. Метою статті визначено вивчення теоретичних основ та практичних аспектів стану міжнародного економічного середовища на сучасному етапі, у розрізі передових технологій, які задають темп та вектор його розвитку. Актуальність дослідження пов’язана із аналізом процесів формуванням нового міжнародного економічного порядку, який значною мірою визначатиме глобальні тенденції економічного розвитку сучасного суспільства.