(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
Анотація. Ключову роль у вирішенні проблеми забезпечення менеджменту підприємства інформацією про стан логістичної системи та результативність логістичних процесів, існуючі й потенційні проблеми в реалізації логістичних функцій, альтернативні підходи до їх вирішення відіграє діагностика, яка ґрунтується на комплексному та системному дослідженні усіх сторін логістичної діяльності підприємства. Метою дослідження є розкриття основних теоретико-методологічних положень діагностики логістичної діяльності підприємства через формування механізму її реалізації. Результати. Досліджено основні теоретико-методологічні положення діагностики логістичної діяльності підприємства як інструменту процесу управління, що забезпечує своєчасне реагування на виникнення проблем в організації системи логістики підприємства і створення передумов підвищення ефективності його логістичної діяльності. Запропоновано механізм діагностування логістичної діяльності підприємства у вигляді складної системи, яка об’єднує показники, методи, спеціальні заходи і процедури дослідження її результатів в умовах впливу різних факторів, ґрунтується на базових принципах економічної діагностики і спрямована на досягнення цілей діагностики. Визначені об’єкти діагностування та особливості їх дослідження. Виділені загальні та часткові результати логістичної діяльності підприємства, які є основним предметом діагностики. Приведена класифікація факторного простору системи логістики підприємства, який впливає на результати його логістичної діяльності. Запропонована система показників, яка містить ключові та локальні показники з їх підпорядкованістю і диференціацією, що забезпечує комплексне оцінювання різних аспектів, видів та характеристик системи логістики підприємства. Окреслені основні групи методів діагностики логістичної діяльності, вибір яких залежить від її конкретних напрямів в розрізі функціональних логістичних підсистем підприємства. Висновки. Доказано, що запропонований механізм діагностики логістичної діяльності є ефективним інструментом процесу управління виробничо-господарською діяльністю підприємства, який дозволяє досліджувати широке коло питань організації та функціонування системи логістики підприємства, а також оцінювати ефективність логістичних рішень.