(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто показники, що характеризують результати реалізації стратегії розвитку підприємства. Акцентовано увагу на тому, що досягти визначених результатів можна лише за умови об’єднання зусиль із боку як власників, так і працівників підприємства, що забезпечує стратегія оплати праці. Ураховуючи завдання, визначені стратегією розвитку, підприємству потрібно розробити систему детермінант, яка перетворює стратегічні цілі в оперативні дії працівників, тобто дає змогу реалізувати обрану стратегію.