(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Розглянуто сутність японської моделі корпоративного управління підприємницькими структурами . Визначено ознаки, учасників корпоративного управління в Японії. Зазначено, що корпоративна японська філософія управління ґрунтується на основному принципі, який покладено в основу Toyota, що передбачає те, що діяльність повинна приносити користь суспільству завдяки виробництву продуктів і послуг високої якості. У практичній діяльності цей принцип сформовує цінності, переконання й методи праці, як досягти конкурентних переваг. Сукупність цих методів праці та цінностей і складає філософію управління Toyota. Діяльність корпорацій ґрунтується на дотриманні 14 принципів управління.