ВИРОБНИЦТВО ЯКІСНОЇ ПРОДУКЦІЇ ЯК ОСНОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
DOI:
https://doi.org/10.29038/2786-4618-2022-04-86-93Ключові слова:
конкурентоспроможність підприємства, конкурентоспроможність продукції, якість, рентабельність, менеджмент якості.Анотація
Ефективність функціонування підприємства залежить від його конкурентоспроможності. Передумовою забезпечення конкурентоспроможності підприємства є його спроможність виготовляти конкурентоспроможну продукцію, затребуваність якої на ринку залежить від її якісних характеристик. Обґрунтовано, що причиною низької конкурентоспроможності вітчизняних підприємств є низька конкурентоспроможність їх продукції, зумовлена її низькою якістю. Низька якість продукції спровокована моральним та фізичним зносом основних засобів вітчизняних підприємств, використанням застарілих технологій, неналежним управлінням якістю продукції. Доведено, що оновлення техніко-технологічної бази вітчизняних підприємств та використання концепції загального менеджменту якості сприятиме зростанню якості та конкурентоспроможності продукції. Це в свою чергу призведе до підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств.
Посилання
Dudchenko, A., Prokopenko, I. (2022). Teoretychni zasady konkurentospromozhnosti torhovelnykh pidpryiemstv. [Theoretical principles of competitiveness of trade enterprises]. Nauka i tekhnika sohodni. 6 [in Ukrainian].
Berezina, L., Varaksina, O., Oliinyk, A., Rak, A. (2021). Teoretyko-metodolohichni osnovy upravlinnia konkurentospromozhnistiu pidpryiemstva. [Theoretical and methodological foundations of enterprise competitiveness management]. Ahrosvit. 21-22 [in Ukrainian].
Reitynh konkurentosposobnosty stran 2021- IMD. [Country Competitiveness Ranking 2021-IMD].
https://www.campiogroup.com/news/2021/rejting-konkurentosposobnosti-stran-2021-imd/ [in Ukrainian].
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. http://www.ukrstat.gov.ua/ [in Ukrainian].
Myrovoi reitynh kachestva produktov: Ukrayna zaniala 8-e mesto s kontsa. [World Food Quality Ranking: Ukraine ranked 8th from the bottom]. https://www.capital.ua/ru/news/109400-mirovoy-reyting-kachestva-produktov-ukraina-zanyala-8-e-mesto-s-kontsa#ixzz7m9YqTWgB [in Ukrainian].
Byba, V., Tenytska, N. (2017). Yakist produktsii yak chynnyk konkurentospromozhnosti pidpryiemstva. [Product quality as a factor of enterprise competitiveness]. Ekonomika i suspilstvo. 12 [in Ukrainian].
Kapinos, H., Larionova, K., Lypchak, M. (2019)..Problemy ta perspektyvy vprovadzhennia kontseptsii zahalnoho menedzhmentu yakosti (TQM) na vitchyznianykh pidpryiemstvakh v umovakh yevrointehratsii. [Problems and prospects of implementing the concept of total quality management (TQM) at domestic enterprises in the conditions of European integration]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. 4 [in Ukrainian].
Khytrova, O. (2020). TQM yak sotsialno-oriientovana filosofiia upravlinnia pidpryiemstvom: sut ta umovy vprovadzhennia. [TQM as a socially-oriented philosophy of enterprise management: essence and conditions of implementation]. Pidpryiemnytstvo ta innovatsii. 11-2 [in Ukrainian].



