MODELING OF DEPENDENCES OF PRODUCTION VOLUMES ON LABOR FACTORS IN THE CONTEXT OF DIGITAL TRANSFORMATION (Economic journal of Lesya Ukrainka Volyn National University, 2025)
Вступ. Сучасні процеси глобалізації та інтеграції економік зумовлюють необхідність ефективного професійного спілкування між економістами у різних країнах. Однак, комунікаційні особливості значно варіюються залежно від культурних чинників, що впливає на стиль академічного письма, ведення переговорів, презентацію економічних ідей та побудову професійних відносин. Мета. Головною метою статті є аналіз впливу міжкультурних відмінностей на професійне спілкування економістів, як у академічному, так і у бізнес-контексті.Методи. Дослідження базується на якісному, порівняльному та міждисциплінарному підході. Використано теорію культурних вимірів Гофстеде та культурну карту Мейєр для аналізу міжкультурних відмінностей у професійній комунікації економістів. Проведено порівняльний аналіз України, США, Японії та Швеції для оцінки впливу культурних факторів на академічну та бізнес-комунікацію.Результати. Результати дослідження підтвердили, що культурні відмінності значною мірою впливають на академічну та бізнес-комунікацію економістів. Україна характеризується високою ієрархічністю та колективістськими цінностями, що сприяє формальному та авторитетному стилю спілкування. США демонструють прямолінійність, ефективність і чіткість комунікації, що обумовлено індивідуалізмом та низьким контекстом спілкування. Японія застосовує непряму комунікацію, що часто уповільнює процес прийняття рішень. Швеція характеризується демократичним підходом, що заохочує відкритість, рівність і дискусію. Виявлено, що різниця у стилях зворотного зв’язку, презентації ідей та веденні переговорів може призводити до непорозумінь у міжнародному професійному середовищі.Висновки. З огляду на результати дослідження, стає очевидним, що для успішного професійного спілкування економісти мають розвивати міжкультурну компетентність, адаптувати стилі комунікації та поєднувати локальні й міжнародні стандарти спілкування
Keywords: modeling of socio-economic processes, econometric methods, statistical methods; regression analysis, labor factors; production volumes, personnel costs, digital transformation.